Historia av kläder-historia av klädsel

han bär på kläder är speciellt mänsklig egenskap och de flesta mänskliga samhällen bär någon form av kläder. Det finns ingen information om när vi började använda kläder men det finns idéer varför. Antropologer tror att djurskinn och vegetation anpassades som skydd mot väderförhållanden.

En annan idé är att kläder kan ha uppfunnits först för andra ändamål, såsom Magi, Dekoration, kult eller prestige, och sedan senare visat sig vara praktiskt som medel för skydd. Det finns arkeologiska fynd samt representation av kläder i konst som kan bidra till att avgöra när vissa kläder dök upp i historien. Det finns ett problem med bevarande av arkeologiska bevis eftersom någon plats bevara fynd bättre än andra och från vissa ställen vi inte har bevis alls.

Mera info hittar du på: Snorbilligt.se

Textilier uppträdde i Mellanöstern under sen stenåldern. Det finns bevis som tyder på att människor kan ha börjat bära kläder någonstans från 100.000 till 500.000 år sedan. Primitiva synålar har hittats och är daterade till omkring 40.000 år sedan. Färgade linfibrer som har hittats i en förhistorisk grotta i Republiken Georgien är gamla cirka 36 000 år. För 25 000 år sedan började Venus-figurerna dyka upp i Europa, som avbildades med kläder. De hade korghattar eller kepsar, bälten i midjan och ett tygband ovanför bröstet.

Första material som används för kläder som inte var läder men Textil var förmodligen kände. Nålebinding, som är en annan tidig textilmetod – en typ av föregångare till stickning, uppträdde någonstans i 6500 f. Kr. som vissa bevis berättar. På en neolitisk plats på Çatalhöyük i Anatolien hittades äldsta kända vävda textilier i Mellanöstern. De användes för att förpacka de döda. Lin odlades från c. 8000 f. Kr. i Mellanöstern men får odlas mycket senare i 3000BC. Bomull användes för kläder i antika Indien från 5: e årtusendet f. Kr. Linneduk gjordes i det gamla Egypten från den neolitiska perioden. Lin odlades ännu tidigare. Forntida Egypten visste också om olika spinntekniker som droppspindeln, hand-till-hand-spinning och rullande på låret samt om horisontell Mark vävstol och vertikal tvåstråle vävstol som kom från Asien. Forntida egyptier använde också linne för bandage för mumifiering och för KILTAR och klänningar. Det tidigaste beviset på silkesproduktion i Kina är mellan 5000 och 3000 f. Kr. och är i form av kokong av den domesticerade silkesmasken som halverades av en skarp kniv. Japan började med vävning i Jomon period som varade från 12.000 f. Kr. till 300BC. Det finns bevis på keramikfigurer som avbildades med kläder och en bit tyg gjord av barkfibrer från 5500BC. Några primitiva nålar weer fann också liksom hampa fibrer och mönster avtryck på keramik som bevisar förekomsten av vävteknik i Japan vid den tiden. Silk Road var mycket viktigt för utbyte av lyxtextilier mellan Öst och väst. Det bidrog till utvecklingen av de stora civilisationerna i Kina, Egypten, Mesopotamien, Persien, den indiska subkontinenten och Rom som handlade längs vägen.