Reptil Bilder & Fakta

Reptiler är luftandande ryggradsdjur täckta i speciell hud som består av skalor, benplattor eller en kombination av båda.

De inkluderar krokodiler, ormar, ödlor, sköldpaddor och Tor – toises. Alla regelbundet kasta det yttre lagret av huden. Deras metabolism beror på temperaturen i deras miljö.

Till skillnad från fåglar och däggdjur upprätthåller reptiler inte en konstant inre kroppstemperatur. Utan päls eller fjädrar för isolering, kan de inte hålla sig varma på en kall dag, och utan svettkörtlar eller förmågan att byxa, kan de inte svalna på en varm. Istället flyttar en reptil in i solen eller in i skuggan efter behov. Under svalare delar av året blir de inaktiva. På grund av deras långsamma metabolism och värmesökande beteende är reptiler kallblodiga.

Reptilreproduktion beror också på temperaturen. Endast boas och pythons ger upphov till att leva unga. De andra arterna lägger sina ägg i ett enkelt bo och lämnar. Den unga luckan dagar till månader senare. Marktemperaturen är kritisk under denna tid: det bestämmer hur många hatchlings som kommer att vara manliga eller kvinnliga. Unga reptiler kan glida, gå och simma inom några timmar efter födseln. Reptiler visas först i fossila rekordet 315 miljoner år sedan och var de dominerande djuren under mesozoiska eran, som varade i 270 miljoner år tills dinosauriernas utrotning.